Temiz Magazin
29 Mart 2024

27 yıllık tecrübesiyle Seyhan ERDAĞ yönetiminde sadece Temiz Magazin!

Prof. Dr. Oktay Banlı: "Fazla kiloyla hamile kalmak tehlikeli!"

Doktor Yazısı
02 Nisan 2017
Prof. Dr. Oktay Banlı: "Fazla kiloyla hamile kalmak tehlikeli!"

BEBEK İSTEYEN ŞİŞMAN ANNE ADAYLARINA "OBEZİTE AMELİYATI"

Aşırı kilolar, doğal üreme döngüsünü ve gebe kalma şansını ciddi olarak azaltıyor.

Anne olmak isteyen ancak aşırı kiloları olan kadınlar birçok mücadele ile karşı karşıya kalıyor.

Kilonun getirdiği sağlık sorunları nedeniyle gebe kalamadıkları ya da gebeliği ertelemek zorunda kaldıkları gibi, aşırı kilolarıyla gebe kalan anne adayları da kendisine ve bebeğe zarar verebilecek sağlık sorunları ile boğuşuyor.

Yapılan araştırmalar, kiloya bağlı gebe kalınamaması ve buna bağlı problemlerinin gelecek yıllarda kadınları daha fazla etkisi altına alacağını öngörüyor.

 

Anne olmak isteyen ancak aşırı kiloları buna engel olan birçok anne adayının obezite ameliyatlarını gerçekleştiren Prof. Dr. Oktay Banlı hastalarının durumu ve diğer obez annelerin durumlarına ilişkin  şunları söyledi: “Aşırı kiloya bağlı yağ artışı kadınlarda;  gebeliği engelleyen Polikistik Over Sendromu (yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist) ve aylık olağan yumurtlamanın olmaması gibi sorunlara neden oluyor, ayrıca obez kadının gebe kalması için gereken tedavi süresi, çabası ve maliyeti de yüksek. Tüm bu çabaya karşın gebeliğin başarı oranları ise çok düşük. Ayrıca gebelik öncesi dönemdeki yüksek kilolar hem anne açısından hem de bebek açısından pek çok sorunu da beraberinde getiriyor” dedi.

 

FAZLA KİLOYLA "HAMİLE KALMAK" TEHLİKELİ!

Fazla kiloyla gebe kalmanın tehlikelerini de değerlendiren Prof.Dr. Oktay Banlı, “Aşırı kiloyla başlayan gebeliklerde diyabetin gelişme oranı daha fazla. Bu durum, bebeğin anne karnında ani ölüm riskini artırmakta, bebeğin normalden iri olmasına ve doğum sırasında da bebek açısından bazı problemler ortaya çıkmasına sebep olabilir. Ayrıca, gebelik sırasında yüksek tansiyon, hem anne hem de bebek açısından başta ölüm olmak üzere pek çok riski beraberinde taşıyor. Obez olan kadınlarda gebelik süresince idrar yolu enfeksiyonu görülme riskleri artmakta ve obezitenin eşlik ettiği sezaryen veya normal yolla doğan bebeklerde de, doğum sonrası riskleri arttırmaktadır."

 

OBEZİTE AMELİYATI, ANNE ADAYLARI İÇİN "SAĞLIKLI BİR GEBELİK VE DOĞUM DEMEK"

Obez Anne adayları için öncelikli tedavi fazla kilolarından kurtulmaları. Sağlıklı bir hamilelik geçirmek için atılması gereken ilk adım,  obez anne adayının gebelik planlanan dönem öncesinde normal kiloya getirilmesi. Yapılan birçok çalışmada, kilo vermenin üreme sağlığını iyileştirici, adet döngüsünü düzenleyici, polikistik over hastalığını iyileştirici ve doğurganlığı artırıcı etkisi ortaya kondu. Hamilelik öncesi kilo kaybı tedavisinde;  uygun bir diyet ve egzersiz programı, gerekli durumlarda iştah kesici ilaçlar tedavi için denense de diyet, egzersiz ve ilaçlar çoğunlukla ciddi bir obezite sorunu olan hastalarda ciddi bir etki sağlayamıyor.   

 

 

OBEZİTE AMELİYATI SONRASINDA GEBE KALMAK, OBEZ GEBELİĞE GÖRE ÇOK DAHA GÜVENLİ

Günümüzde artık obez kadınlar hamilelik planları öncesinde obezite cerrahisini tercih ederek sağlıklı hamilelik ile bebek sahibi olmak için adım atmaya başladılar.

Obezitenin cerrahi yöntemle tedavisi de günümüzde kabul edilen en etkin yöntem ve obezite cerrahisi sonrasında gebe kalmak obez gebeliğe oranla çok daha güvenli.

Obezite ameliyatlarından sonra kilolarını veren kadınların hamile kalma ihtimali çok artıyor.

Özellikle Polikistik Over sebebiyle adet düzensizliği çeken hastalarda kilo verdikten sonra adetlerinin düzene girdiği ve hamile kalabildiklerini görüyoruz.

Cerrahi müdahale ile kadınlar fazla kilolarından kurtulmanın yanı sıra obeziteden kaynaklı hastalıklardan da kurtulmuş oluyorlar. Böylece obez anneyi ve bebeğini  tehdit eden  gebeliğe bağlı komplikasyon yaşama olasılıkları kat kat azalmış oluyor.

Hastalarımıza ameliyattan sonra ki ilk yıl için hamile kalmalarını önermiyoruz. Normal kilolarına indikten ya da fazla kilolarının önemli bir kısmını verdikten sonra hamile kalmalarını öneriyoruz.

 

Ameliyat sonrası belirtilen süreyi tamamlayan hastalarımız hamile kalabilirler, normal doğum yapabilirler.

Bu dönemde özellikle gastrik bypass ameliyatı geçirmiş anne adayları için vitamin eksiklikleri olup olmadığı, beslenme durumlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söylüyoruz.

Kadın doğum doktorları ile birlikte bu hastaları daha yakından takip ediyoruz ve bizim hastalarımız içinde de çok daha erken dönemde, ameliyattan 3-4 ay sonra hamile kalıp, hiçbir problem yaşamadan doğum yapan çok sayıda hastamız var.

 

Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta, hamilelik için obezite cerrahisi sonrasında en az 1 yıl beklenmesi gerektiği. Ameliyat sonrası obez kadının vücudunun yeni düzenine alışması ve sağlıklı kilo kaybı sürecinin tamamlanması, beslenme için gereken ihtiyaçlarını karşılayabildiğinden emin olunması, oluşabilecek komplikasyonların anneyi ve bebeği tehlikeye sokmaması için önerilen zamanlarda gebelik planlamasını gerçekleştirmeleri son derece önemli.

PROF. DR. OKTAY BANLI

SOSYAL MEDYA ADRESLERİ:

Web Sitesi: http://www.oktaybanli.com
Facebook: https://www.facebook.com/obeziteklinigiankara/
Twitter: https://twitter.com/oktaybanli
Instagram: https://www.instagram.com/obezitecerrahiankara/